“We zochten zelf ook altijd naar onderdak”

Datum

Permisihome_voorkant

Pieter en Anja runnen een tijdelijk huis voor zendelingen: “We zochten zelf ook altijd naar onderdak”

Sinds november 2021 runnen Pieter en Anja van Dijk in Teuge een tijdelijk huis voor zendingwerkers wereldwijd: PerMisi Home. De twee woonden en werkten jarenlang in het buitenland en weten dus als geen ander wat het is om onderdak te moeten zoeken tijdens een verlofperiode. In gesprek met Cvandaag vertellen ze dat ze hopen dat het huis mag uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor hen die wereldwijd in Gods Koninkrijk dienen.

Het idee voor een tijdelijk huis voor zendelingen, ontstond nadat Pieter en Anja, na liefst zeventien jaar in het buitenland gewoond en gewerkt te hebben, weer terugkeerden naar Nederland. “Ik heb jaren gediend als MAF-piloot”, vertelt Pieter. “Om de twee jaar gingen we met verlof naar Nederland en moest er iedere keer weer onderdak geregeld worden. We weten dus heel goed wat het is als je op zoek bent naar een plek om tijdelijk te verblijven.”

Maar dat is niet de enige reden waarom Pieter en Anja het PerMisi Home openden. “We zijn er diep van overtuigd dat mensen die in Gods Koninkrijk dienen en aan verschillende zendingsorganisaties verbonden zijn, ontzettend veel van elkaar kunnen opsteken. Wij willen die ontmoeting mogelijk maken. De deur staat dus wagenwijd open voor iedereen die in de zending actief is, ongeacht aan welke organisatie ze ook verbonden zijn.

“Als het PerMISI Home niet bestond, hadden deze mensen elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet”

Pieter van Dijk

Pieter vertelt dat er al bijzondere ontmoetingen in het PerMisi Home hebben plaatsgevonden. “Een tijdje terug verbleef er bij ons een gezin uit Congo, maar ook een echtpaar waarvan de man jarenlang het hoofd was van de operatiekamer op een van de schepen van Mercy Ships. In die hoedanigheid heeft hij ook een keer Congo bezocht. Het gezinnetje dat bij ons zat, wilde graag een ziekenhuis oprichten in Congo. De man kon door zijn netwerk dat gezin op weg helpen. Als het PerMISI Home niet bestond, hadden deze mensen elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet.”

Het feit dat er soms internationale gasten bij Pieter en Anja verblijven, zorgt er nog wel eens voor dat ze culinaire hoogstandjes uit andere landen proeven. “Pas hadden we ook iemand uit Rusland, die tijdens het vissen in de IJssel een snoek ving. Het mooie was dat hij de vis vervolgens via oer-Russisch recept klaarmaakte. Terwijl hij daarmee bezig was, raakte hij weer met anderen in gesprek. Zulke ontmoetingen zijn kostelijk om te zien”, zegt Pieter.

In het huis van Pieter en Anja tref je niet alleen zendingswerkers die op verlof zijn, maar ook mensen die voor hun uitzending klaargestoomd worden of die na een lang dienstverband weer terugkeren naar Nederland. “Momenteel verblijft er bij ons iemand die lange tijd in Mongolië woonde en werkte. Hij zei letterlijk dat hij zijn terugkeer naar Nederland als een emotionele rollercoaster ervoer. Dan is het een uitkomst als er plekken zijn waar je lotgenoten treft en je dus even niet hoeft uit te leggen wat je meemaakt. Er zijn dan immers anderen die precies in hetzelfde schuitje zitten”, merkt Pieter op.

Het PerMisi Home biedt aan vijftien personen plek, vertelt Anja. “De bezetting van het huis is soms heel verschillend. Soms verblijven er gezinnen met kinderen die dan bijvoorbeeld de bovenverdieping afhuren. Daardoor blijven er weer minder bedden over voor anderen. Soms hebben we ook echtparen of studenten die dan logischerwijs minder kamers nodig hebben.”

“Elke kamer heeft zijn eigen karakter”, vertelt Anja verder. “Je kan van heel goedkope kamers naar duurdere kamers. Hoe duurder je zit, hoe meer faciliteiten en privacy je hebt. De duurste unit heeft bijvoorbeeld een eigen voordeur, badkamer en keuken. Als je in de goedkoopste unit verblijft, heb je alleen een slaapkamer. In het PerMISI Home kunnen mensen maximaal zes maanden hun intrek nemen. “Dat is meestal lang genoeg voor mensen die op verlof zijn of voor mensen die zich hier in Nederland weer definitief vestigen”, vult Pieter aan.

“Wat we vaak merken is dat mensen die vaak vol enthousiasme aan het zendingswerk in het buitenland beginnen na een jaar of twee het moeilijk vinden om vol te houden”

Anja van Dijk

De twee maken kenbaar dat je de plek tekort zou doen door te denken dat het alleen functioneert als een tijdelijk thuis voor zendelingen. “We proberen hier ook beginnende zendingswerkers sociaal en praktisch voor te bereiden op een leven in een niet-westers land. En dat is niet overbodig. Wat we vaak merken is dat mensen die vaak vol enthousiasme aan het zendingswerk in het buitenland beginnen na een jaar of twee het moeilijk vinden om vol te houden.

Dat heeft dikwijls, zonder te generaliseren, te maken met een stukje gebrek aan zelfkennis. Mensen zijn vaak heel enthousiast en weten duidelijk wat ze willen, alleen weten ze lang niet altijd wat ze daadwerkelijk aankunnen en wat hen te wachten staat. Het is daarom ons verlangen om hen zo goed mogelijk toe te rusten.”

Het toerusten van jonge zendingswerkers krijgt onder meer gestalte door ontmoetingen met ervaren zendingswerkers. Daarnaast draaien Anja en Pieter ook programma’s waarbij ze hun eigen ervaringen aanreiken. “Dan moet je vooral aan praktische dingen denken”, legt Pieter uit. “Bijvoorbeeld: hoe kan je jezelf redden in een land waar je de taal niet spreekt en waar grote culturele verschillen zijn? Dan heb je andere vaardigheden nodig en kun je niet zomaar terugvallen op je mobieltje.”

"Het is onze droom om juist studenten uit de ontwikkelingslanden hier naar toe te halen en hen voor hun missie klaar te stomen, zodat ze in hun eigen thuisland(en) kunnen bijdragen."

Pieter van Dijk

In de toekomst hopen Pieter en Anja nog meer jonge studenten in huis te onthalen, maar dan juist uit die landen waar de meeste hulp geboden wordt. “Ik ben nog steeds MAF-piloot en ik vlieg nog een paar keer per jaar in het buitenland. In mijn dagelijkse werk ben ik instructeur op een MAF-vliegschool uit de buurt. Het is onze droom om juist studenten uit de ontwikkelingslanden hier naar toe te halen en hen voor hun missie klaar te stomen, zodat ze in hun eigen thuisland(en) kunnen bijdragen.”

Meer
nieuws

Call us! PERMISI HOME

+31638592208